Vinresor

Svenskarnas vinintresse är större än någonsin. Det anordnas vinprovningar, vilket har blivit ett nytt sätt att umgås. Speciella vinresor arrangeras till olika vindistrikt i flera länder. Även en solsemester kombineras gärna med ett besök på någon av ortens vingårdar. Att svenskarnas vinintresse har ökat syns inte minst i antalet vinproducenter i Sverige. På 20 år har de ökat från noll till hundra! Först och främst finns de i Skåne, men även i Halland, Blekinge och Öland finns vinodlare. De flesta av vinodlarna har det som hobby men några av de svensktillverkade vinerna finns att köpa från Systembolagets beställningssortiment.

Stort intresse för vinresor

Intresset för vinresor är mycket stort och svenskar åker gärna till de klassiska vindistrikten som Bordeaux i Frankrike eller Mosel i Tyskland. Även mer långväga vinresor arrangeras såsom till Sydafrika, Chile och Argentina. Resmål som ännu inte är lika stora men som flera har upptäckt är till exempel Ryssland och Ungern. En vinresa österut lönar sig ekonomisk sett då priser på både boende och restauranger är mycket lägre än i Frankrike till exempel. Vinerna i Ungern har sin egen karaktär och man har undvikit att kopiera andra länders viner utan istället värnar man om sitt eget arv och sin tusenåriga tradition av vintillverkning.

Kombinera solresan med besök på vingårdar

Svenska turister som åker på solresor kombinerar gärna stranden med ett besök på en vingård. 1970-talets grisfester har bytts ut mot provning av kvalitetsviner. Mallorca till exempel flera vingårdar med fina viner och många av gårdarna är öppna för besök och en del arrangerar även guidade turer. Flera av dem har prisbelönta viner och ett fåtal finns att köpa på systembolaget. Italien är känt för sina utmärkta viner och hit arrangeras vinresor till bland annat Toscana, Amarone och Valpolicella. Grekland har utmärkta viner men få av dem finns med i systembolagets sortiment. Orsaken sägs vara att vinproducenterna är för små och inte kan garantera de kvantiteter som krävs. På Kreta finns många vingårdar som man kan besöka.