Vinprovning

Har du varit på vinprovning någon gång? Samtidigt som man lär sig mer om vin och hittar sina favoriter, umgås man med andra människor. Det finns många olika sätt att delta på en vinprovning, man kan till exempel ordna en själv, gå med i en vinprovarförening som Munskänkarna eller åka på vinprovarresa. För att upplevelsen ska bli så komplett som möjligt är det bra om man läser på lite innan, både om vinerna man ska prova och om vinprovandets konst. I den här texten ska vi berätta om hur man själv ordnar en vinprovning.

Ordna en vinprovning hemma

Det finns många lyxiga alternativ för vinprovning, vissa flygbolag erbjuder vinprovning på flygresan och man kan också åka bort på hela vinprovarresor. Om man vill ha ett minst lika trevligt, men billigare alternativ, fungerar en vinprovning hemma lika bra. För att du ska få en röd tråd i provningen kan det vara bra att välja ett tema på vinet, till exempel vin från en speciell region, olika sorters Chardonnayvin eller dessertvin. På så sätt blir det också enklare att välja tillbehör till vinet. En vinprovning hemma är ofta en mer avslappnad tillställning och därför kan det vara trevligt att ha tilltugg till vinet.

Hur känner man smakerna?

Du har säkert hört att man uttrycker termer som träigt, tjära, plommon och så vidare under vinprovningar. Det kan dock vara svårt att urskilja dessa smaker när man är nybörjare, men med lite träning kommer även du att bli proffs. För att få fram smakerna optimalt gör du så här: Börja med att lukta på vinet, ta sedan en klunk vin i munnen och försök att få in luft genom mungipan samtidigt som du sörplar lite. På så sätt kommer smakerna fram bra. Kom ihåg att servera vatten och tilltugg som bröd under vinprovningen eftersom det behövs för att neutralisera smakerna.