Vin för hälsan

Det råder delade meningar om huruvida vin är bra för hälsan eller inte. Vissa menar att ett glas vin om dagen faktiskt är bra, medan andra avstår från ett dagligt intag av alkoholhaltiga drycker. Om sanningen ska fram så finns det faktiskt både fördelar och nackdelar med vin som är viktiga att ta hänsyn till. Här listar vi några underbara fördelar, men också nackdelarna som du inte bör glömma bort.

Fördelar

1. Rött vin kan motverka bröstcancer

Alkohol i sig har en negativ effekt i samband med cancer, men när det kommer till rödvin är det en annan femma. Det sägs nämligen att kemikalierna som finns i skalet på druvorna verkar östrogensänkande och höjer testostronet i kroppen. Om du har en lägre östrogenhalt i kroppen kan du minska risken för att drabbas av bröstcancer.

2. Läker solskador

Har du suttit lite för länge i solen och bränt huden eller har du varit i fjällen och bränt kinderna? Då kan ett glas med rödvin hjälpa dig. En forskningsstudie som gjordes på ett universitet i Barcelona hittade att vissa ämnen i det röda vinet kan hjälpa kroppen i sin läkningsprocess av just brännskador från UV-strålar.

3. Fungerar effektivt för att motverka ögonsjukdomar

Både män och kvinnor, barn och vuxna, kan lida av ögonproblem. Men ögonproblem som är relaterade till åldrande eller t.ex. diabetes beror vanligtvis på att man har en tillväxt av blodkärl i ögonen som är okontrollerade. I vin hittar vi något som heter Resveratrol och som sägs ha en mycket skyddande effekt för att motverka detta.

Nackdelar

1. Missfärgade och sköra tänder

Av alla alkoholhaltiga drycker som finns är vin en av de drycker som innehåller flest ämnen som kan skada tänderna i munnen. Detta gäller inte bara rött vin, utan även rosé och vita viner. Tittar man på färgen på vinerna så har rödvin också starka färgämnen som kan göra att dina tänder blir fula och missfärgade. Se därför till att sköta om dina tänder ordentligt och boka tid hos en tandläkare på Södermalm för rengöring om du behöver.

2. Påverkar fertiliteten negativt

Dricker du 10 enheter i veckan eller mer? Då kan ditt drickande påverka fertiliteten negativt. Det har visat sig att kvinnor som dricker 0-5 enheter i veckan har dubbelt så stor chans att bli gravida inom loppet av 6 månader. Vill du öka chansen för att bli gravid är det därför bäst att skippa ett glas eller två.

3. Vin kan påverka vikten

Vin är riktigt gott och visst kan det se oskyldigt ut i sitt fina och stiliga glas, men visste du att vin faktiskt innehåller en hel del kalorier? Oavsett om du väljer vitt, rosé eller rött vin så innehåller ett glas ca 100 kalorier. Det kan bli en hel del glas under en utekväll och dagen efter kommer kroppen fokusera på att bli av med alkoholen i kroppen, vilket i sin tur innebär att din kropp inte bränner något fett under den perioden.