En komplett måltid kräver ett välsmakande vin

En komplett måltid kräver ett välsmakande vin

I många fall är en måltid komplett först när maten ackompanjeras av ett passande vin. Detta gäller framförallt när maträtterna kommer från sydligare breddgrader. I dessa länder utgör vinet en del av matkulturen och många maträtter har skapats i syfte att kombineras med ett passande vin. I de nordiska länderna har vi, främst på grund av klimatet, inte samma vintraditioner. Historiskt har drycken i det nordiska köket till stor del bestått av maltbaserade drycker, oftast i form av öl.

Välj vin utifrån vad som finns på tallriken

Vid val av vin till en måltid ska man utgå från vilken maträtt som serveras. Består måltiden av flera rätter, och kanske även en dessert, ska varje enskild rätt serveras med sitt särskilda vin. Det vin som man väljer till en välgjord Cannelloni är inte detsamma som man väljer till en sjötunga Walevska. Ett glas med en fyllig Brunello di Montalcino kommer att lyfta Cannellonin till oanade höjder. Den skulle å andra sidan få sjötunga Walevskan att omgående sjunka till havets botten.

En annan god regel vid val av vin är att välja vin som kommer från samma region som maträtten. Vin och maträtter från samma region har utvecklats i samklang under lång tid och är ofta en perfekt komposition. En tartiflette från de franska alperna ska avnjutas tillsammans med ett glas Rousette eller Gamay från någon av Savoie-regionerna. Likaså ska en norditaliensk och krämig pastarätt få sällskap av ett runt och välsmakande lokalt Amarone-vin.

Var man kan hitta bra viner

Har du förmånen att resa till vinregioner såsom Piemonte, Toscana eller varför inte Veneto i samband med ditt arbete, bör du absolut ta tillfället i akt och förbättra vinkällaren så snart tillfälle ges. Detsamma gäller om du har lyckats organisera ditt liv så att du med jämna mellanrum kan åka på semester i vinrika trakter. När du befinner dig på plats i ett vindistrikt har du möjlighet att göra lokala fynd i form av viner som du aldrig kommer att hitta i Systembolagets sortiment. Detta dessutom till priser som ligger avsevärt under det svenska alkoholmonopolets priser.