Vin och mat i kombination

När det rätta vinet kombineras med rätt mat kan matupplevelsen lyftas till nya höjder. Om du är intresserad av mat och vin är ett tips att gå in på grapevine.se för att få mat- och vintips. Det finns massor med matnyttigt på grapevine.se, allt från goda recept till ostskola. Låt dig inspireras av informationen som finns på grapevine.se och ta för vana att titta in dit med jämna mellanrum för att inte missa något spännande gällande mat och vin.

Ha koll på grundsmakerna

När det kommer till att kombinera mat och vin är det viktigaste grundsmakerna. Det är viktigt att veta vilka grundsmaker som dominerar i det tilltänkta vinet och i maten. Syra, sötma, beska och umami är smakerna du bör ha bra koll på. Det finns även karaktärsdrag i vin som kan vara bra att känna till. Exempelvis fatlagring, tanniner, kryddighet och druvtyper är bra saker att ha koll på när du ska välja vin till mat.

Bra tips

Det finns några bra tips som du kan ta med dig när du ska lära dig mer om mat och vin. Att låta kraften styra är en bra guide. Exempelvis så kräver en kraftig maträtt ett kraftigt vin medan mer subtil mat gör sig allra bäst med ett vin som har mer diskreta toner. Om maten innehåller en syra krävs det även syra i vinet, det är en enkel regel att komma ihåg. På samma sätt passar söta viner till söt mat bäst. Exempelvis när du ska servera en dessert bör du alltid välja ett vin som är sötare än desserten. Mat som har mycket smak av umami passar generellt bra ihop med söta viner.

Testa dig fram

När du lagar mat med mycket sälta är det syrliga viner som brukar gifta sig bäst med maten. För mycket salt är generellt inte en lyckad kombination med vin. Exempelvis passar salt sill bäst till öl. Stark mat kan göra det lite svårt att hitta ett bra vin. Söta viner passar relativt bra till stark mat. Till mat som inte är allt för kryddstarka fungerar halvtorra viner eller ett vitt vin med mycket frukt som är av det kraftigare slaget. För att få tips på olika maträtter som du kan laga ska du leta recept på grapevine.se eftersom du där också kan få bra vinförslag. För att bli bra på mat och vin gäller det att läsa på och sedan testa praktiskt. På så sätt kommer du bygga upp bra kunskap kring mat och vin.