Gör eget vin hemma

Att brygga sig eget vin hemma är en rolig process som dessutom ger ett mycket smakfullt resultat. Du kan själv välja vilken smak ditt vin ska ha, genom att variera frukter, bär, jäst och lagringstider. Det är inte särskilt svårt att göra vin så länge rätt utrustning finns på plats. I enkla drag går det till så att du mosar frukt och blandar med vatten, sedan låter du det jäsa med hjälp av jäst. Det är viktigt att allt är sterilt. Att hålla koll på sockerhalter, alkoholhalt och annat är också nödvändigt. Det finns specialutrustning till det som gör hela tillverkningen, från början till slut, ganska lätt.

Vilka frukter och bär kan jag använda?

Port_wineMånga tror att det bara är vindruvor som gäller när det kommer till vintillverkning. Sanningen är att det går att göra vin på alla möjliga sorters frukter och bär. Äpplen, päron, plommon, hallon, vinbär och jordgubbar blir det oftast utmärkta viner ifrån. Det går till och med att tillverka vin av maskrosor. Har du några av de bären och frukterna i trädgården då får du ett riktigt trevligt vin som dessutom är helt hemmagjort. När du använder lite syrligare frukter och bär, då behöver du tillsätta mer socker. Det är viktigt att hålla koll på sockret i vinet så att du uppnår rätt alkoholhalt. Du mäter lätt sockerhalten med en ochelemätare. När du är klar med din första sats, då kan du räkna med att du har cirka tio liter färdigt vin. Egentillverkad eller smaksatt alkohol är en mycket populär gå-bort-present. Vin tar ett tag att tillverka, men om du vill prova på hobbyn att krydda din egen alkohol, varför inte prova på att smaksätta snaps? Lär dig processen genom denna Titta: Gör din egen snaps till midsommar. Du kan använda örter och annat från din trädgård.

Vilken utrustning behövs?

Det är en hel del utrustning som krävs för att börja tillverka vin. Två kärl, ett jäsrör, en alkoholmätare, en sughävert och flaskor med korkar. En flaskrengörare för att se till att allt är rent innan du tappar upp vinet är också bra att ha. Du behöver även införskaffa vinjäst och vinsvavel. Vinjästen du bör använda beror på vilka frukter och bär du har valt. Det är viktigt att läsa på vilken jäst som passar. Det finns många olika butiker idag som erbjuder startpaket med allt du behöver för din första bryggning. Du kan även köpa en vinsats som innehåller all jäst, klarning och annat som krävs för att lyckas. Det är en smidig lösning för dig som vill prova på att brygga något men inte vill köpa all utrustning på en gång. Det är lite inköp som krävs i början av din vintillverkning, men när du väl har bryggt första gången har du tagit igen din investering. Då blir det billigare att göra eget vin än att köpa på Systembolaget. Dessutom är det inget som smakar bättre än egentillverkat vin.