Vin i litteraturen

Vin har druckits och älskats av människor i tusentals år, och därför är det inte konstigt att denna röda (ibland vita) dryck har avbildats i litteraturen. Flera mer eller mindre kända litterära figurer har varit vinälskare och vinkännare, och vissa har haft en försmak för en särskild druva eller ett särskilt vin. Du som både älskar litteratur och ett gott vin kan alltså med fördel kombinera en lässtund med ett tillhörande glas vin.

En av de litterära gestalter som har en förkärlek för ett särskilt vin, i detta fall ett särskilt vindistrikt, är doktor Glas i Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas. I denna klassiska roman beskriver Söderberg, ur doktor Glas perspektiv, hur han slår sig ner på en restaurang för att äta, och kyparen redan innan Glas hunnit titta på vinlistan frågar ”Chablis?”. Doktor Glas erkänner sedan: ”Jag är ingen flitig källarkund, men det är sant att jag nästan aldrig dricker något annat vin än chablis, när jag då äter middag ute.” Chablis är ett franskt vindistrikt som ingår i Bourgogne, och de görs endast av druvan Chardonnay. De är torra viner med hög syra. Till skillnad från andra vita viner från Bourgogne har de vanligtvis ingen ekfatskaraktär. Om du skulle vilja höra hela doktor Glas historia, hittar du romanen som ljudbok på Storytel.se. Där hittar du också tusentals andra ljudböcker.Yquem99

En riktig finsmakare när det gäller viner är Johan Kristian Homan, huvudpersonen i Jan Mårtensons serie av detektivromaner. Homan är en antikhandlare i Gamla Stan i Stockholm, som har en tendens att i sin vardag bli indragen i olika brott, framförallt mord. Han är också en livsnjutare, vilket är uppenbart då man beaktar hans föredragna vin, Chateau d’Yquem. Chateau d’Yquem är ett 1400-talsslott som ligger i södra Bordeaux, och som är känt för sitt vita vin med samma namn. Detta vin är ett av de mest exklusiva och dyra vinerna i världen – som exempel kan anges att tolv flaskor av årgången 1945 såldes på auktion för runt 1 160 000 kronor, det vill säga knappt 97 000 kronor per flaska.

En annan känd vinälskare i den litterära världen är Lord Peter Wimsey, som är huvudperson i en annan deckarserie skriven av Dorothy Sayer. Också han var en connoisseur, så man måste vara beredd på att lägga ut lite pengar om man vill prova samma viner som Lord Wimsey.