Återvinna vinkorkar

Det blir idag allt mer ovanligt att vinflaskor (i alla fall de som är närmare budget-änden av prisskalan) har korkar av naturlig kork – istället kan man få en plastkork eller en skruvkork i metall. Många har sett denna utveckling som ett steg framåt, då man menat att detta skulle förhindra korkskadade viner. Viner kan dock bli korkskadade på andra sätt, till exempel genom vinfat, träställningar och pappkartonger. Dessutom har korkar av naturlig kork visat sig vara bäst när det gäller lagring och ekologiska aspekter.

Det sistnämnda beror delvis på att kork faktiskt är en förnybar, hållbar naturlig resurs. Kork kommer som bekant från korkekar, och till skillnad från många andra processer för att utvinna resurser ur träd, behöver man i detta fall inte fälla träden överhuvudtaget. Istället skördas kork genom att man med en intervall på mellan 9 och 12 år river bort barken från korkekarna. När man gör detta på rätt sätt, och har trädens bevaring i åtanke, skadar det inte trädet alls, och korkeken kommer att fortsätta producera ny kork som kan skördas om ytterligare något årtionde.

medidas: 3872 x 2592tamaño: 29 MB formato: TIFF

medidas: 3872 x 2592tamaño: 29 MB formato: TIFF

Detta betyder dock inte att du ska kasta korken i soporna när du har druckit ur en vinflaska. Om du sorterar vinkorken på rätt sätt hamnar den nämligen i brännbart, och eldas upp för att producera el. Inte helt fel, naturligtvis, men om du vill uppmärksamma alla användningsområdet som finns för detta hållbara, naturliga material kan du istället leta efter företag som faktiskt återvinner korkarna och producerar något nytt med dem, till exempel golvplattor, anslagstavlor, skosulor, handtag för fiskespön, isolering eller bordstabletter. Korkar kan också återvinnas för att göra nya vinkorkar – många av de företag som tillverkar de ursprungliga korkarna av naturkork gör också korkar av återvunna korkar.

Ett annat alternativ är naturligtvis att uppmärksamma korken genom att återvinna den själv, i ditt hem. Det finns många pyssel som passar för barn som du kan göra med gamla vinkorkar, och ett litet mer vuxet sätt att återvinna dem kan vara att skapa en väggmonterad display i glas, som du kan fylla med korkar från urdruckna flaskor. Genom att sätta upp den bredvid vackra posters kan den bli en mycket dekorativ del av ett rum.