Bygg din egen vinkällare

Höjden av lyx för vinälskare är sannolikt att ha en egen vinkällare hemma. Det är visserligen en stor investering, och det kräver en hel del planering, men belöningen är att man därefter alltid har tillgång till riktigt bra viner, som man kan lagra i idealiska förhållanden.

Det viktigaste man måste tänka på innan man börjar bygga sin vinkällare är just vilka som är de idealiska förhållandena för att lagra vin. I en vinkällare bör temperaturen ligga på mellan 12 och 14 grader. Den lättaste platsen i ett hem att få till den temperaturen är i en källare (till exempel i en redan existerande jordkällare), vilket kanske också är den vanligaste platsen för en vinkällare. Men det går att ha en vinkällare var som helst i huset – då gäller bara att man måste isolera utrymmet ordentligt, för att kunna hålla temperaturen nere.

I vinkällaren ska luftfuktigheten vara hög. Det optimala är en luftfuktighet på minst 70 procent. Lägre luftfuktighet än så kan göra att vinernas korkar tar skada. Om man inte har en plats i huset där luftfuktigheten normalt är så hög, kan det ordnas genom att man ställer in en klimatanläggning för vinkällare, eller helt enkelt ett par hinkar fyllda med vatten.wine-cellar-573833_960_720

Det finns ytterligare två faktorer man bör ha i åtanke när man planerar sin vinkällare, och det är ljuset och ljudet. Vinkällaren bör vara mörk, eftersom ljus kan påverka vinets smak och färg, och omgivningen bör vara så tyst som möjligt och fri från vibrationer. Det sistnämnda beror på att vinets mognadsfällningar kan göra vinet grumligt om vinflaskorna skakas eller störs på annat sätt.

När man bygger en vinkällare kan man antingen utgå från ett färdigt rum, eller bygga nya väggar. I båda fallen ska man tänka på samma saker, nämligen att man ska skapa ett isolerat rum som klarar av fukt, som är ventilerat och som har en dörr som fungerar som en kyldörr. Det är också viktigt att tänka på att golvet måste klara tunga vikter, eftersom man ska ställa in både stora vinställ och en mängd flaskor.

Kanske vill du också inreda din vinkällare, till exempel med en bar och några barstolar? Du hittar stolar och alla andra möbler du behöver på Furniturebox.se.