Rätt vin till rätt mat

Vin är en utmärkt måltidsdryck som använts som just detta i tusentals år. Ett gott vin passar också till det mesta, men om man vill framhäva det bästa av både maten och vinet gäller det att välja rätt vin till rätt mat. Och det finns betydligt mer att ta hänsyn till än att man bör välja rött vin till kött och vitt vin till vegetariskt, fisk och fågel.

En bra utgångspunkt när man ska välja vin är de fem grundsmakerna sött, surt, salt, beskt och umami. Om man till exempel utgår från sötma som huvudsaklig smak i maten, som i en efterrätt, är vin faktiskt inte det bästa alternativet. Det beror på att sötma i maten framhäver en drycks syra, beskhet och strävhet. Vin är som bekant en dryck som redan är syrlig, torr och sträv, och framhävs därför inte från sin bästa sida till söt mat. Om man ändå vill dricka vin till efterrätten måste man välja ett riktigt sött dessertvin för att vinet inte ska upplevas som för syrligt. Det är också viktigt att tänka på att det inte bara är socker, honung och andra söta ingredienser som kan göra mat söt, utan även grädde eller ugnsbakade rotgrönskaker eller lök.restaurant-love-romantic-dinner-large

Syrlig mat, till exempel sådan som innehåller citron, äpple eller andra frukter, passar däremot utmärkt till vin, eftersom det gör att vinet känns mindre syrligt och mer sött. Även salt mat, som är mycket vanlig i det svenska köket, passar med vin, eftersom sältan minskar vinets beskhet och syra. Man kan med fördel välja ett något sött vin till salt mat, eftersom smakerna komplementerar varandra.

Till besk mat bör man välja ett milt vin, eftersom beskan i maten förstärker beskan i vinet. Även umami ökar smaken av beska och strävhet i dryck, så till den grad att man bör undvika vin som måltidsdryck till rätter där umami är framträdande, till exempel asiatiska rätter med fisksås.

Om du känner att du behöver hjälp att välja vin till maten kan du anlita någon som är mer erfaren och är expert på just mat och dryck, till exempel en restaurangägare eller en cateringfirma. På Primacatering.se kan du till exempel beställa catering, och göra valet av både mat och vin enkelt för dig.