Att använda vin i matlagning

Vin har använts som måltidsdryck i tusentals år, och det är inte svårt att förstå varför när man betänker de många olika smakvariationerna som går att skapa, och hur väl de passar till smakerna i olika maträtter. Men vin passar inte bara som tillbehör till maten, utan även som ingrediens. Att använda vin i matlagningen kan, om det görs på rätt sätt, förhöja rätten och smakupplevelsen ytterligare.wine-868130_640

För att vinet verkligen ska bli en smakförhöjare finns det dock några saker man bör tänka på innan man korkar upp flaskan och sätter igång. Den första och kanske viktigaste saken är att man alltid bör använda samma vin i maten som man dricker till maten (om man gör det). Det beror på att vinet i maträtten på det sättet fungerar som en brygga mellan maten och drycken. En annan anledning att använda samma vin som man dricker i maten är att alkoholen i sig bär mycket av smaken. Även om det alltså kan vara festande att köpa en flaska matlagningsvin när man ändå är i affären, är det inte att rekommendera om man vill få det bästa resultatet. Nästa gång du köper vin till middagen, köp en extra flaska istället, så att du har tillräckligt till maten om du skulle vilja använda det som smakförhöjare.

Självklart är det inte alla viner som passar bra att använda i maten. Om du lagar mat med rött vin, vilket är vanligast, bör du till exempel välja ett som inte är för kryddigt i smaken, vilket ofta gäller viner gjorda på druvorna zinfandel och pinotage. Eftersom dessa viner lätt kan ta över smakerna och bli för dominerande, är det bättre att välja ett mjukt och bärigt rött vin till matlagning.

Därmed inte sagt att man inte kan laga mat med vitt vin, tvärtom! Använder man vitt vin ska man dock tänka på att undvika de alltför blommiga vinerna. Om valet står mellan ett torrt och ett halvtorrt vin är det torra att föredra för matlagning.

Om du vill hitta recept och inspiration för att börja använda vin i din matlagning kan du gå in på Matklubben.se.