Vin och hälsa

Frågan om vin är hälsosamt att dricka har debatterats fram och tillbaka under ett antal år, med ny forsking som ger nya rön hela tiden. Många skulle nog glädjas av att ett glas rödvin då och då är bra för hälsan, men sanningen är att vindrickande har både positiv och negativ effekt på hälsan. Och som alltid när det gäller alkohol, ska vin intas med måtta för att inte vara rent skadligt för kroppen.wine-glass-951223_640

För ett antal år sedan kom forskare med beskedet att ett glas rödvin om dagen var bra för hjärtat, och förebyggde kärlsjukdomar. En studie visade då att långvarigt vindrickande hade lika bra effekt som mediciner, och professor Fredrik Nyström, som stod bakom studien, menade att det var bättre att dricka ett glas vin varje kväll än att vara helnykterist. Fem år senare kunde en fördjupad, internationell studie konstatera att det är rena myten att det skulle vara bra för hjärtat att dricka vin. Sven Andreasson, som är professor i socialmedicin, menar att det inte går att påstå att alkohol är bra för vår hälsa, oavsett hur lite eller mycket vi dricker.

Vin är inte heller bra för munnen. Vin innehåller mycket syra, vilket innebär att det har ett mycket surt pH-värde. Detta betyder i sin tur att vin har en frätande effekt på tändernas emalj. Vitt vin är värre än rött vin, men för stor eller för regelbunden konsumtion av endera typ av vin kan orsaka frätskador på tänderna. Frätskador är svåra att upptäcka själv, eftersom man till en början ofta inte känner av någon smärta. När frätskadan förvärrats kan man dock känna ilningar, och se missfärgningar på tänderna. Om man misstänker att man har drabbats av frätskador måste man kontakta en tandläkare. Du hittar tandläkare i Göteborg på Varden.se.

Det finns dock fortfarande vissa studier som tyder på att vin kan ha positiva effekter för hälsan när det gäller andra saker än vårt hjärta och våra tänder. Flera studier har till exempel visat att rött vin (återigen i måttliga mängder) kan reducera risken för vissa typer av cancer, framförallt lung- och magcancer, med mellan 20 och 40 procent. Många experter på området menar också att ett måttligt alkoholintag höjer hjärnans kognitiva förmåga, och att det på sikt kan förebygga Alzheimers.