Vin

Vin är en (ofta) alkoholhaltig dryck som dricks världen över. Drycken kommer från vindruvor och odlas i allt från Frankrike, Sydafrika, Australien och till och med i Sverige. Men vad kommer vin från? Och vad betyder ekologiskt vin, och hur ska du förvara ditt vin? Dessa frågor och många fler ger den här artikeln dig svar på.

Vindruvan

Det finns över 10 000 olika druvor, men alla går inte att göra vin på. De druvor som oftast används i produktion och framställning av vin är druvorna Pinot noir, Tempranillo, Grenache, Shiraz och Chardonnay. Beroende på var druvan växer kommer vinet som dryck att få olika smak. Kanske har du läst att vinet innehåller toner av frukt, lakrits, choklad eller citrus? Ja, dessa nyanser i smaken beror alltså på marken som vindruvorna växer i.

Ekologiskt vin

I dag är det även populärt att köpa ekologiskt vin. Att köpa ekologiskt vin innebär att man köper vin som har en märkning av ekologiskt. Detta innebär att producenten som odlar och gör vin följer vissa specifika ekologiska. Detta innebär till exempel att producenten inte får lov att använda kemiska bekämpningsmedel. Men, intressant är dock att det är en väldigt lång och kostsam process att få sitt vin certifierat som ekologiskt. Och eftersom många väljer att producera sitt vin utan kemiska bekämpningsmedel, på grund av att det gör vinet mycket bättre, men inte ser det som ekonomiskt möjligt att ansöka om ekologisk certifiering uppfyller faktiskt många viner de krav som måste uppfyllas för att vara ekologiskt utan att vinet har en certifiering.

Hur ska du förvara ditt vin?

Vin ska helst förvaras i svala och mörka utrymmen samt på platser som inte vibrerar. Ett exempel på var du inte ska förvara ditt vin är ovanför kylskåpet eller spisen. Här blir det varmt vilket gör att om vinet inte konsumeras inom sex månader kan det hinna bli dåligt.

Det är populärt att ha en vinkällare till sina viner. Det behöver inte vara något komplicerat, även om vissa inreder hela rum med rätt temperatur för att kunna samla och lagra viner. För den som är intresserad av att ha en liten vinkällare är ett alternativ att helt enkelt bygga sin egen. Gå till ett byggföretag, som till exempel Buildor, och köp det som behövs för att göra ett litet förråd till dina viner. Vips så har du en snygg och enkel vinkällare!

Systembolaget

I Sverige kan vi bara köpa hem vin och alkohol från Systembolaget, förutom då vi vill dricka alkohol på barer eller restauranger. Systembolaget har därmed monopol på marknaden och ägs av den svenska staten. ”Bolaget”, som Systembolaget ofta kallas, finns till för att minska alkoholkonsumtionen i samhället. Men det ger också möjlighet för svenskar att få tillgång till många olika sorters vin från olika producenter och länder eftersom man som enskild person faktiskt kan beställa vin genom Systembolaget.