Olika druvsorter

Vin är unikt på det sättet att det är den enda alkoholhaltiga drycken som görs på druvor. Många andra spritdrycker, till exempel vodka, görs istället på spannmål eller potatis. Föredrar man istället det druvbaserade vinet, kan man fortsätta läsa nedan, där några av de vanligaste druvorna kommer att beskrivas närmare.

Vilken druva ett vin är gjort på har stor betydelse för dess smak och karaktär. Till att börja med skiljer man naturligtvis mellan blåa och gröna druvor – blåa druvor används för rött vin och gröna druvor för vitt vin. En av de mest kända blåa druvorna är Cabernet sauvignon, som ger sträva, fylliga och fruktiga viner. Druvans aromer brukar beskrivas som svarta vinbär och gräs, och har ofta inslag av vanilj eller kaffe, vilket är en följd av att vinet ofta lagras på ekfat. En anledning till att druvan är så populär är sannolikt att den är mycket tålig. Den står till exempel emot sjukdomar väl, och kan anpassa sig till olika klimat, vilket gör att den odlas i så gott som samtliga länder som producerar vin.Olika druvsorter 2

En annan populär blå druva är Merlot, som till skillnad från Cabernet sauvignons strävhet brukar ge ganska mjuka viner med inslag av plommon, korinter eller lakrits. Druvan är som mest populär i Frankrike, där den är en av de vanligaste sorterna, men den blir allt mer populär även i resten av världen. Andra blåa druvor som är värda att nämnas är Pinot noir, Syrah, Tempranillo och Zinfandel.

Den kanske vanligaste gröna druvan är Chardonnay. Precis som Cabernet sauvignon är det en anpassningsbar och tålig druva, som lagras väl på ekfat och som lätt kan blandas med andra druvsorter. Druvan ger torra, vita viner, som kan variera mellan fylliga och smakrika (om vinet har lagrats på ekfat) och friska och fruktiga.

En annan vanlig grön druva är Riesling, som odlas mest i Tyskland, norra Frankrike och Österrike. Druvans smak förändras mycket med dess mognad, vilket gör att unga druvor kan dra mot gröna äpplen och citrus, medan mognare druvor ofta smakar aprikos och honung. På grund av att den har en sådan speciell arom blandas druvan sällan med andra druvsorter. Dessa andra druvsorter kan vara till exempel Sauvignon blanc eller Gewürtztraminer, som båda är populära gröna druvor.