Dålig andedräkt av vin

Vin kan, precis som många andra drycker och mat, ge dålig andedräkt och en otrevlig smak i munnen. Jobbigt för dig och ibland även för din omgivning. Men hur gör man för att undvika dålig andedräkt?

Borsta tänderna

De allra flesta svenskar borstar tänderna minst två gånger om dagen, morgon och kväll. En del borstar oftare, kanske efter varje måltid, men väldig få borstar mer sällan. Dock är det inte bara tandborstningen som är avgörande utan man bör också använda tandtråd, tandpetare och tandskrapa samt skölja munnen med fluor och/eller munskölj på regelbunden basis.

Det ska dock tilläggas att det inte behöver vara dålig munhygien som ligger till grund för din dåliga andedräkt.

Drick mycket

Med detta avses såklart vatten. Vin kan ge dig torr mun och en torr mun kan ge upphov till dålig andedräkt. Drick således mycket vatten, oavsett du dricker vin eller inte just då.

Under natten, då vi oftast sover, producerar vi inte lika mycket saliv som under dagen och det gör att vi kan vakna upp med en andedräkt som kan döda. Dock försvinner odören då du borstar tänderna (oftast i alla fall).

Servera mat med rätt kryddor till vinet

Viss mat stjälper medan annan mat, eller kryddor, hjälper. Att servera mat eller någon form av tilltugg till vinet är bra för då kommer saliven i munnen igång – du vill ju, enligt ovan, inte ha torr mun. Använd gärna kryddor som persilja, färsk koriander, kummin och dill – dessa hjälper andedräkten. Eller tugga på kaffebönor eller ingefära! För vissa kan det hjälp att undvika mat som kött, fisk och mjölkprodukter då dessa kan ge en ”svavelosande” andedräkt. Ost är ett exempel på en mjölkprodukt att undvika.

Tuggummi

Ja, tuggummi kan hjälpa mot dålig andedräkt, i alla fall just där och då. Dock är det ju inte så gott till vin så det kan anstå till dess att vinet, eller kvällen, är slut. Tuggummit ska vara sockerfritt och helst innehålla fluor.

För den som inte gillar tuggummi kan man till exempel äta zink i tablettform. Eller skölja munnen med teatreeolja utblandat med vatten.

En cigarett till vinet

Att röka hjälper inte din andedräkt, oavsett du dricker vin just då eller inte.

Har jag dålig andedräkt?

Hur vet man att man har dålig andedräkt? Det absolut enklaste sättet att ta reda på det är genom att andas på en person och be om ett ärligt svar. Kan kännas otrevligt varför ett annat alternativ är att du slickar dig på handleden eller utsidan av handen och låter saliven torka in; den torkade saliven ger dig svaret på hur du luktar i munnen.