Biodynamiska viner har gått från okänd kuriosa till att finnas på de flesta systembolag. Vad ligger bakom denna trend, och vad skiljer egentligen ett biodynamiskt vin från andra?
Vad är biodynamiskt vin?
Biodynamisk vinodling bygger på samma grundprinciper som ekologisk odling: inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Istället ligger fokus på att skapa en naturlig balans i vingården för att stärka vinrankornas eget immunförsvar. Detta leder i sin tur till druvor av hög kvalitet. Men biodynamiken tar detta ett steg längre genom en mer holistisk filosofi.
Rudolf Steiners helhetssyn
Grunden för biodynamisk odling kommer från Rudolf Steiners antroposofiska läror från 1920-talet. Steiner såg jordbruket som en levande organism, där allt är sammankopplat. En vingård betraktas inte enbart som en produktionsplats, utan som ett komplext och levande ekosystem som kräver vård och balans. Mer information om detta finns hos Systembolaget.
Kosmiska krafter och Maria Thuns kalender
Inom biodynamiken beaktas även naturens egna rytmer, som månens och planeternas positioner. Många biodynamiska odlare använder sig av en speciell såkalender, utvecklad av Maria Thun, som baseras på Steiners arbete. Denna kalender, som beskrivs närmare hos Wine Table, visar vilka dagar som är mest gynnsamma för olika sysslor i vingården, från plantering till skörd. Tanken är att dra nytta av himlakropparnas påverkan för att förbättra växternas välmående.
De biodynamiska preparaten
En central, och ibland omdiskuterad, del av biodynamisk vinodling är användningen av åtta specifika preparat. Dessa preparat, numrerade 500 till 508, tillverkas av naturliga ingredienser som mineraler, växter (exempelvis rölleka, kamomill och brännässla) och animaliska produkter. Syftet är att ge jorden extra livskraft och stärka vinrankornas naturliga motståndskraft.
Exempel på preparat
Två av de mest kända preparaten är preparat 500 och 501. Preparat 500, ett ’humuspreparat’, görs av kogödsel som fermenteras i kohorn nedgrävda i marken under vintern. Preparat 501 består av finmalen kvarts som bereds i kohorn under sommaren. Enligt biodynamisk filosofi bidrar dessa preparat till en mer levande jord och skyddar vinrankorna mot sjukdomar, till exempel svampangrepp. Dessa preparat beskrivs som en avancerad form av ekologisk odling hos BKWine Magazine.
Kritik och kontroverser
Användningen av de biodynamiska preparaten är inte okontroversiell. Kritiker, som ibland refereras till hos Viva vin & mat, ifrågasätter om det finns tillräckliga vetenskapliga bevis för preparatens effekt. De extremt små doserna och de ibland ovanliga beredningsmetoderna har lett till skepsis. Trots detta menar många biodynamiska odlare att de ser tydliga positiva effekter på jordens och vinrankornas hälsa.
Miljöpåverkan och hållbarhet
En växande miljömedvetenhet hos konsumenter bidrar till intresset för biodynamiska viner. Biodynamisk odling strävar efter minimal miljöpåverkan och ett hållbart jordbruk.
Forskning om miljöpåverkan
En studie publicerad i tidskriften Sustainability 2022, som finns att läsa här, undersökte miljöpåverkan från ekologiska och biodynamiska viner i nordöstra Italien. Resultaten indikerade att biodynamiska viner generellt sett hade lägre miljöpåverkan, framförallt tack vare minskad användning av gödningsmedel och bekämpningsmedel, samt en lägre produktion av glasflaskor. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta är en enskild studie, och mer forskning behövs för att dra generella slutsatser.
Smak, kvalitet och ursprung
Många vinentusiaster anser att biodynamiska viner har en distinkt karaktär och tydligare speglar sitt ursprung, sin terroir. Genom att arbeta i harmoni med naturen och stärka jordens livskraft, skapas förutsättningar för druvor med större komplexitet och djup. Vinspanaren lyfter fram att många upplever att detta ger viner av högre kvalitet.
Certifiering och märkning
För att vara säker på att ett vin är biodynamiskt, leta efter certifieringar som Demeter eller Biodyvin på etiketten. Dessa organisationer garanterar att vinproducenten följer strikta biodynamiska riktlinjer. Demeter International är en av de största certifieringsorganen för biodynamiskt jordbruk. Dessa certifieringar, som även Springwine nämner, säkerställer att vinet även uppfyller kraven för ekologisk odling. Biodynamiska viner tar därmed steget längre än enbart ekologiska viner.
Från ifrågasatt till efterfrågat
Biodynamisk vinodling har gått från att vara en ifrågasatt nischmetod till att bli alltmer accepterad och efterfrågad.
Kritikens roll
Tidigare har vissa av de biodynamiska metoderna, som användningen av preparat och såkalendern, mötts av skepsis, vilket bland annat Viva vin & mat tar upp. Kritiker har ifrågasatt den vetenskapliga grunden för vissa delar av biodynamiken.
Ökad acceptans och framgång
Trots kritiken har många framstående vinproducenter världen över, som exempelvis Domaine Huet i Loiredalen och Enrico Rivetto i Barolo, anammat biodynamiska metoder. De hyllas ofta för sina högkvalitativa viner. Denna utveckling, som bland annat Vinguiden rapporterar om, bidrar till ökad acceptans och intresse för biodynamiska viner. Även om vetenskapligt stöd för vissa delar av biodynamiken kan diskuteras, ser många producenter och konsumenter ett värde i det holistiska och ekologiska arbetssättet, vilket bekräftas av Vinbanken.
Hitta och välja biodynamiskt
Att hitta biodynamiska viner är idag enklare än någonsin. Många systembolag har ett bra utbud, och det finns även specialiserade vinbutiker och webbshoppar. Fråga gärna personalen på Systembolaget om råd. Leta efter Demeter– eller Biodyvin-märkningen på etiketterna. Utforska även utbudet av biodynamiska viner online. Tänk på att ’naturvin’ inte är samma sak som ’biodynamiskt vin’. Naturvin är en bredare, mindre reglerad kategori.
En helhetssyn på vin
Biodynamiska viner representerar en spännande utveckling – en helhetssyn på jordbruk, miljö och kvalitet. Allt fler söker viner som inte bara är goda, utan som också bär på en berättelse om ursprung, hantverk och respekt för naturen. Genom att välja biodynamiskt vin kan man njuta av en god dryck och samtidigt göra ett medvetet val.