Vad innehåller vin?

Vin är en av de mest omtalade och omtyckta dryckerna genom historien. I flera tusen år gamla skrifter kan man läsa om hur människor förtärt och njutit av vin, och ännu idag dricks det över hela världen. Här i Sverige är det vanligt att man dricker vin som en måltids- och sällskapsdryck. Många tycker om vin, men få vet egentligen vad det innehåller och hur det tillverkas. Det finns hundratals olika vinsorter vi enkelt kan få tag på i Sverige, och de har alla olika karaktär och smak beroende på hur de tillverkats och vilka tillsatser som använts. För att få ut det mesta möjliga av sitt vindrickande kan det därför vara bra att lära sig lite mer om vad drycken innehåller. På det sättet kan det bli enklare att hitta precis den typ av vin man är ute efter nästa gång man står på Systembolaget och ska välja flaska.

Druvor, socker och tillsatser

De allra flesta känner till att vin görs på druvor. Det finns många olika typer av druvor som används för att göra vin. Ibland använder man endast en druva och ibland väljer man att blanda flera olika sorter. Vissa av druvorna är vanligare i vissa vinområden än vad andra är, något som oftast beror på vilken typ av vinranka som trivs i klimatet. Oberoende av vilket vin man väljer att dricka kommer det innehålla socker eftersom det finns naturligt i råvarorna som används. Däremot innehåller olika typer av vin olika mycket socker. Generellt sätt kan man säga att vitt vin innehåller mer socker än rött och rosé. Det är också vanligt att vin innehåller tanniner för att färgen ska stabiliseras, sorbinsyra för att vinet inte ska jäsa i efterhand och sulfiter som förhindrar att vinet oxiderar. Angående sulfiter kan det vara bra att känna till att det är ett ämne som ger upphov till huvudvärk dagen efter, men det är alltså svårt att hitta ett stort utbud av viner som inte innehåller sulfiter.

Lär dig mer om vin

För en riktig vinälskare kan det vara ett nöje att lära sig mer om vinets tillverkningsprocess. Något många exempelvis inte har koll på är att man allt som oftast tillsätter jäst i vin för att säkerställa att jäsningen sker kontrollerat. Egentligen är det inte nödvändigt att tillsätta jäst, men de flesta tillverkare gör det ändå för att ha bättre koll på processen. Vin lagras olika länge, och beroende på var och hur de lagras påverkas också smaken. Det kan vara väldigt intressant att besöka en vingård för att lära sig mer om hur hela tillverkningen går till. I Europa finns det många vingårdar man enkelt kan besöka. med en privatleasing bil kan man planera en trevlig roadtrip på kontinenten och boka in ett eller flera besök på vingårdar. De flesta som tagit sig tid att lära sig mer om vin tycker det är lättare att veta vad de ska leta efter när de ska välja vin, så det är inte alls en dum idé att skaffa sig mer kunskap.